Doktora Sonrası Araştırma Programı Koordinatörlüğü

Mevzuat

SİİRT ÜNİVERSİTESİ DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA PROGRAMI UYGULAMA YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlamalar

 

AMAÇ VE KAPSAM

Madde 1 - Bu yönergenin amacı, Siirt Üniversitesi’nde görev yapan öğretim elemanlarının doktora/doktora eşdeğeri eğitimleri sonrasında araştırma yürütmek üzere yurt içi ve yurt dışında görevlendirilmeleri ile yurt içi veya yurt dışından araştırmacıların Siirt Üniversitesi’ne kabulüne ilişkin Doktora Sonrası Araştırma Programının uygulama usul ve esaslarını düzenlemektir.

Madde 2- Bu Yönerge; doktora/doktora eşdeğeri eğitimleri sonrası yurt içi ve yurt dışında araştırma yürütecek olan Siirt Üniversitesi öğretim elemanları ile yurt içinde veya yurt dışında doktora/doktora eşdeğeri eğitimlerini tamamlayarak Siirt Üniversitesi’nde araştırma yürütecek araştırmacılara ilişkin başvuru, kabul ve uygulamayla ilgili usul ve esasları kapsar.

 

Madde 3- Bu Yönerge; 4/11/1981 tarih ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 10 uncu ve 39 uncu maddeleri ile ek 33 üncü, ek 34 üncü, ek 46 ncı maddelerine, 7/11/1983 tarihli ve 18214 sayılı resmî gazete’de yayımlanan yurtiçinde ve yurtdışında görevlendirmelerde uyulacak esaslara ilişkin yönetmelik’e, devlet yükseköğretim kurumlarında doktora sonrası sözleşmeli araştırmacı çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar’a ve yükseköğretim kurumları dışında çalışan doktora derecesine sahip türk veya yabancı uyruklu nitelikli araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar’a dayanılarak hazırlanmıştır.

 

TANIMLAMALAR VE KISALTMALAR

Madde 4 - Bu yönergede geçen;

a.     Araştırmacı: Doktorasını/doktora eşdeğeri eğitimini tamamlamış kişiyi ya da 2547 sayılı Kanun’un Doktora Sonrası Araştırmacı İstihdamı başlıklı Ek 34. maddesine göre çalıştırılan kişi ile    doktora/doktora eşdeğeri eğitimi sonrasında yurt içinde veya yurt dışında en az üç ay süreyle araştırma yürüten Siirt Üniversitesi öğretim elemanını,

b.     Birim: Dekanlık ile enstitü/yüksekokul/meslek yüksekokulu/merkez müdürlüğünü,

c.      Danışman: Araştırmacı tarafından sunulan veya mevcut proje çalışması kapsamında projenin yürütülmesi aşamasında bilgi ve tecrübesine ihtiyaç duyulan Siirt Üniversitesinde tam zamanlı çalışan Öğretim Üyesi unvanına sahip akademik personeli,

ç.      DOSAP Koordinatörlüğü: Doktora sonrası araştırmalar için araştırmacıların başvuru, kabul ve uygulamayla ilgili süreçlerini izleyen ve ilgili verileri toplayan Doktora Sonrası Araştırma Programı Koordinatörlüğünü,

d.     DOSAP: Siirt Üniversitesi Doktora Sonrası Araştırma Programını,

e.      Gelişme Raporu: Siirt Üniversitesi ve diğer tarafından yurt içi ve yurt dışında görevlendirilen ve diğer kurum ve diğer kamu kuruluşları tarafından Siirt üniversitesine görevlendirilmiş olan araştırmacının altışar aylık dönemlerde hazırlayarak (altı aydan az görevlendirmeler için gelişme raporu istenmez) DOSAP koordinatörlüğüne teslim etmesi gereken ara raporu,

f.      Hakem: Aday araştırmacıların başvuruları ile Gelişme ve Sonuç Raporlarını değerlendiren Siirt Üniversitesi öğretim üyesini,

g.     Programın Süresi: Araştırmacının görevlendirildiği veya çalıştığı süreyi,

ğ.     Rektörlük: Siirt Üniversitesi Rektörlüğünü,

h.     Senato: Siirt Üniversitesi Senatosunu,

ı.       SİÜ: Siirt Üniversitesini,

i.       Sonuç Raporu: Siirt Üniversitesi tarafından yurt içi ve yurt dışında görevlendirilen ve başka kurumlarca Siirt Üniversitesine görevlendirilmiş araştırmacının, araştırma sonunda (altı aydan az görevlendirmeler için sadece sonuç raporu istenmektedir) DOSAP koordinatörlüğüne teslim etmesi gereken nihai raporunu,

j.      Yönetim Kurulu: Siirt Üniversitesi Yönetim Kurulunu ifade etmektedir.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Doktora Sonrası Yurt içi ve Yurt Dışında Araştırma Yürütmek Üzere Görevlendirilme

Başvuru koşulları

Madde 5- Doktora Sonrası Yurt içi ve Yurt Dışında Araştırma Yürütmek Üzere Görevlendirilmek için başvuru koşulları aşağıdaki gibidir;

a)     Bir araştırmacının DOSAP’a dâhil olabilmesi için yurt içi ya da yurt dışında herhangi bir üniversiteden son 7 (yedi) yıl içerisinde doktora/sanatta yeterlilik eğitimini tamamlamış olması zorunludur.7 yılını aşmış olanlar DOSAP’tan faydalanamazlar

b)    Görevlendirmelerde 7/11/1983 tarihli ve 18214 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yurtiçinde ve Yurtdışında Görevlendirmelerde Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

c)     Doktora, sanatta yeterlik ile tıpta, diş hekimliğinde, veteriner hekimlikte veya eczacılıkta uzmanlık eğitimi derecesine sahip olmak,

d)    Siirt Üniversitesi’nde kadrolu öğretim elemanı olarak görev yapmak,

ç) Yurt dışı görevlendirmelerinde erkek adaylar için askerlikle ilişiği (Askerliğini yapmış, tecil edilmiş veya tecil edilebilecek durumda olmak) bulunmamak,

e)     Yurt dışı görevlendirmelerinde yurt dışındaki üniversitelerden birinden davet mektubu almış olmak.

Başvurunun yapılması ve değerlendirilmesi

 Madde- 6

a)     Araştırmacılar DOSAP Koordinatörlüğe ait başvuru formu ve ilgili eklerini (EK-1, EK-2 ve EK-3) EBYS üzerinden DOSAP koordinatörlüğüne ileterek başvurularını yaparlar,

b)    DOSAP ilgili form ve ekleri inceledikten sonra uygunluğunu belirleyip, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 39 uncu maddesi kapsamında görevlendirmeler için ilgili birime EBYS üzerinden iletir.

c)     Başvuru üzerine ilgili biriminin Yönetim Kurulu tarafından alınacak karar, Üniversite Yönetim Kurulu’nda görüşülmek üzere Rektörlüğe iletilir.

d)    İlgili birim görevlendirme neticesini DOSAP Koordinatörlüğüne ve adaya iletir.

e)     Mücbir sebepler neticesinde doğabilecek zararların önlenmesi için DOSAP Koordinatörünün talep ettiği ilgili evrakları sunması gerekir.

 

Hak ve yükümlülükler

MADDE 7- Başvurusu kabul edilen araştırmacının hak ve yükümlülükleri aşağıda belirtildiği gibidir:

a) Araştırmacı, başvurusunun kabulünden itibaren en geç 12 ay içinde araştırma yapmak üzere görevlendirilmeye hak kazanmış olur. Varsa, belirtilen süre içerisinde kullanılmayan destekler için hak talep edilemez. Ancak haklı ve geçerli bir sebebin varlığı halinde araştırmacıya ek süre verilebilir.

b) Araştırmacı, altışar aylık dönemlerde araştırma projesine ilişkin Gelişme Raporlarını DOSAP koordinatörlüğüne teslim eder. Raporlar, DOSAP koordinatörlüğünün gerek görmesi durumunda DOSAP tarafından ilgili hakeme/hakemlere değerlendirilmek üzere iletilir.

c) Araştırmacı, araştırma takviminin bitiş tarihini izleyen iki ay içinde Sonuç Raporu’nu, DOSAP Koordinatörlüğü’ne teslim eder. Rapor, DOSAP koordinatörlüğünün gerek görmesi durumunda DOSAP tarafından ilgili hakeme/hakemlere değerlendirilmek üzere iletilir.

ç) Hakem/hakemler tarafından uygun bulunmayan Gelişme veya Sonuç Raporlarının iki ay içinde düzeltilmesi araştırmacıdan talep edilir.

d) Gelişme Raporları ve Sonuç Raporlarını haklı ve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde teslim edilmemesi durumunda araştırmacının mevcut görevlendirmesi sonlandırılır ve izleyen beş yıl süreyle görevlendirilmesi yapılmaz.

e) Yurt dışı görevlendirmelerde öğretim elemanlarına ödenecek yolluklar, yol masrafları ve gündelikler hakkında 7/11/1983 tarihli ve 18214 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Yurtiçinde ve Yurtdışında Görevlendirmelerde Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Doktora Sonrası Yurt İçinden veya Yurt Dışından Araştırmacı Kabulü

TEMEL İLKELER

Madde 8 - DOSAP, aşağıda belirtilen temel ilkeler çerçevesinde yürütülür:

a) Bir araştırmacının DOSAP’a dâhil olabilmesi için yurt içi ya da yurt dışında herhangi bir üniversiteden son 7 (yedi) yıl içerisinde doktora/sanatta yeterlilik eğitimini tamamlamış olması zorunludur.

b) Kadroları bir devlet üniversitesinde bulunan öğretim elemanlarının, DOSAP kapsamında çalışmalar yapabilmeleri için 2547 sayılı yasanın 39. maddesine göre SİÜ’de görevlendirilmeleri gerekmektedir.

c) Vakıf üniversitelerinin ve yurt dışındaki üniversitelerin kadrolarında bulunan öğretim elemanlarının, üniversiteleri tarafından geçici olarak SİÜ’de görevlendirilmeleri hâlinde bu programdan yararlanmaları mümkündür.

d) Yurt içi veya yurt dışı resmî ya da özel kurumlarda çalışmakta olan doktora derecesine sahip personel, bağlı oldukları kurumları tarafından geçici olarak SİÜ’de görevlendirilmeleri hâlinde bu program kapsamında çalışabilirler.

e) Doktorasını tamamlayan fakat herhangi bir kurumda çalışmayan araştırmacılar da DOSAP kapsamında araştırmacı olarak yer alabilirler. Danışman hoca DOSAP koordinatörlüğüne danışman başvuru formunu doldurarak başvuru yapar.

f) Proje kapsamında gelen doktora sonrası araştırmacıların DOSAP kapsamında çalışabilmeleri için danışman öğretim üyesinin veya doktora sonrası araştırmacının kurum dışı bir projede yürütücü olması veya görev alması gerekir.

g) Herhangi bir kurumda çalışmayan doktora mezunlarının ise, kendi sağlık sigortalarını yaptırmaları ve bunu belgelemeleri gerekmektedir.

 

 

BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME

Madde 9 - Bu programa başvuru ve değerlendirme sürecinin gerçekleştirilmesi:

a) Başvuru: Başvuru süreci, her yıl SİÜ’de taleplerin belirlenmesi ve web sayfasında ilan edilmesiyle başlar. DOSAP araştırmacısı, web sayfasında ilan edilen ilgili kontenjana başvurmak için “Başvuru Formu”nu doldurarak DOSAP Koordinatörlüğü’ne ulaştırır. SİÜ de doktora sonrası araştırmacı olarak çalışabilmek için araştırmacı ve/veya danışmanın DOSAP koordinatörlüğüne başvuru yapması zorunludur. DOSAP başvuru dosyası bulunmayan araştırmacılar Siirt Üniversitesinin hak ve imkânlarından faydalanamayacak ve doğacak olası mağduriyetlerden Siirt Üniversitesi sorumlu olmayacaktır. Sorumluluk danışman ve araştırmacıya aittir.

 

b) Programın Başlatılması: Başvurular talebi yapan öğretim üyesi ve DOSAP koordinatörlüğünün belirleyeceği konu uzmanı 2 kişi tarafından oluşturulacak olan komisyonca değerlendirilir. DOSAP araştırmacısının danışmanlığını yapacak olan öğretim üyesi, araştırmacının çalışacağı araştırma projesi ile ilgili detaylı İş Planı ve Takvimini, araştırmacı ile birlikte hazırlayarak ilgili Bölüm Başkanı/Enstitü Ana Bilim Dalı Başkanı ile Dekan/Enstitü Müdürünün onayına sunar. Onay veren birim DOSAP araştırmacısına sağlanacak ofis, bilgisayar, altyapı vb. olanakları da belirterek DOSAP Koordinatörlüğü’ne başvurur. SİÜ Rektörlüğü, hazırlanan İş Planı ile birlikte DOSAP araştırmacısının kadrosunun bulunduğu üniversiteye veya kuruma yazı ile başvurur ve araştırmacının geçici süre ile SİÜ’de görevlendirilmesini talep eder. Görevli olduğu üniversitesi veya kurumu tarafından SİÜ’de görevlendirilen araştırmacı, DOSAP kapsamında çalışmalarına başlar.

c) Herhangi bir kurumda çalışmayan doktora mezunlarının kabul yazışması SİÜ Rektörlüğü tarafından yapılır.

 

UYGULAMA KOŞULLARI

Madde 10 - DOSAP kapsamında görev alacak danışmanlar ve araştırmacılarla ilgili düzenlemeler:

a) Danışmanın Sorumlulukları: DOSAP araştırmacısına danışmanlık yapan ve ortak çalışmalar yürüten öğretim üyesi, araştırmacının ihtiyaçlarının karşılanması ve takibi konusunda araştırmacıya destek olacaktır. Öğretim üyesi bağlı bulunduğu bölüm veya enstitü anabilim dalı aracılığıyla DOSAP ile ilgili her türlü talebini DOSAP Koordinatörlüğü’ne bildirecektir. DOSAP araştırmacısının araştırmaları sırasında ihtiyaç duyduğu laboratuvar altyapısı ve sarf malzemelerinin temini DOSAP danışmanının sorumluluğundadır. Danışman, başvuru sırasında hazırladığı iş planında gerekli olanakları hangi projeden ve nasıl karşılayacağını detayları ile belirtmelidir. Danışman, araştırmacısı ile birlikte proje başlangıcından itibaren en fazla iki (2) yıl içinde ulusal veya uluslararası hakemli dergilerden birinde en az bir (1) makale yayınlamakla yükümlüdür.

b) DOSAP Araştırmacısının Sorumlulukları: DOSAP araştırmacısı, SİÜ’nün yönetmelik ve yönergelerine uymak zorundadır. Araştırmaları sırasında danışmanı ile birlikte hazırladığı iş planına göre araştırmalarını sürdürmekle yükümlüdür. DOSAP araştırmacısının tam zamanlı olarak çalışması beklenmektedir. Ancak danışmanın uygun görmesi durumunda araştırmacının haftanın belirli günleri için görevlendirilmesi de yapılabilir. DOSAP araştırmacısı, yaptığı çalışma ile ilgili altı ayda bir gelişme raporu hazırlayarak DOSAP Koordinatörlüğü’ne sunmakla yükümlüdür. DOSAP kapsamında yürütülen çalışma sonucunda çıkabilecek akademik yayınlarda araştırmacının, kendi kurumunun/üniversitesinin adresi ile birlikte çalışmanın yapıldığı kurum olarak SİÜ’yü de belirtmesi gerekmektedir. Çalışmanın sonucunda patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve fikrî mülkiyet hakkını oluşturabilecek ürünlerin ortaya çıkması halinde SİÜ öğretim elemanları için geçerli olan yükümlülükler DOSAP araştırmacısı için de geçerlidir. Araştırmacı danışmanı ile birlikte proje başlangıcından itibaren en fazla iki (2) yıl içinde ulusal veya uluslararası hakemli dergilerden birinde en az bir (1) makale yayınlamakla yükümlüdür.

c) DOSAP Araştırmacısına Sağlanan İmkânlar: DOSAP araştırmacısına DOSAP tarafından SİÜ Ziyaretçi Araştırmacı Kimlik Kartı verilir. Tam zamanlı olarak çalışan DOSAP araştırmacısı, akademik ve sosyal olanaklardan imkânlar dâhilinde yararlanabilir. İhtiyaç duyulduğu takdirde DOSAP araştırmacısı Yabancı Diller Yüksek Okulu, dil merkezleri ve lisansüstü programlardan ilgili Müdürlük/Dekanlık/Enstitü izniyle misafir öğrenci statüsünde ders alabilir.

d) DOSAP’ın Süresi: DOSAP kapsamında sürdürülecek çalışmanın süresi en fazla 2 yıl (24 ay) yıldır. Gerekçeli ek süre talebi dahilinde DOSAP koordinatörlüğünün belirleyeceği konu uzmanından oluşan komisyon tarafından değerlendirmesine bağlı olarak, ek süre verilebilir.

e) DOSAP’ın Sonuçlandırılması: Çalışmanın bitirilmesi ile birlikte yapılan araştırma çıktılarının bir rapor hâlinde DOSAP Koordinatörlüğüne sunulması gerekmektedir (EK-5). Proje yürütücüsü ve araştırmacı proje başlangıcından itibaren en fazla iki (2) yıl içinde ulusal veya uluslararası hakemli dergilerden birinde en az bir (1) makale yayınlamakla yükümlüdür. Proje kapsamındaki yayın koşulunu sağlayamayan danışman ve araştırmacılar beş (5) yıl süre ile DOSAP’tan faydalanamazlar.

 

YÜRÜRLÜK VE YÜRÜTME

Madde 11: Bu yönergede hükmü bulunmayan hâllerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Senato ve Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

Madde 12 - Bu yönerge, 24.11.2021 tarihinde Siirt Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Madde 13 - Bu yönerge hükümlerini Siirt Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

EK-1 Araştırmacı yurt içi ve yurt dışı görevlendirme sürecinde, proje kabul belgesi (proje kapsamında gitmeyen araştırmacılardan istenmeyecektir) ve imzalı sözleşmenin bir örneğini DOSAP koordinatörlüğüne iletir.

EK-2 katkı sunacağı iş paketinin ayrıntılarını ve projeye dahil edildiğine dair ilgili belgeyi DOSAP koordinatörlüğüne iletir.

EK-3 CV (YÖKSİS Formatında)

EK-4 doktora sonrası danışman başvuru formu

EK-5 Sonuç raporu

 

 


Doç.Dr BEHCET İNAL
Güncelleme : 5.06.2024 09:23:22